top of page
Zoeken

Deel 4: De lerarenopdracht

  • Amélie Nijst
  • 6 mei 2015
  • 2 minuten om te lezen

Lesrooster.png

Je bent bijna klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Weet je al wat er van je verwacht wordt als leraar? De taken die de school je toewijst, worden de lerarenopdracht genoemd. Er zijn twee soorten lerarenopdrachten: de geïntegreerde en de instellingsgebonden lerarenopdracht. Wat de opdrachten precies inhouden, kan je lezen in dit artikel. Een onderdeel in de opdracht is het rooster. Het aantal uren dat je geeft, bepaalt of je een vol rooster hebt of niet. Wanneer heb je nu een voltijdse opdracht?


Een vol rooster (AV, TV of PV)

Een vol rooster hangt af van wat voor soort vak je geeft. In onderstaande tabel zie je een overzicht van het aantal uren dat je moet lesgeven voordat je een vol rooster hebt. De drie soorten vakken zijn: algemene vakken, technische vakken en praktijkvakken.

tabel deel 4_edited.png

Via de onderstaande link kan je nagaan wat voor soort vak jouw vak is. http://www.ond.vlaanderen.be/bekwaamheidsbewijzen/database/SO_vakken.asp

De functiebeschrijving

In iedere job krijgt het personeelslid een welomschreven functiebeschrijving, ook wel taakbeschrijving genoemd. Zo’n beschrijving is het resultaat van onderling overleg tussen de directie en het personeelslid. De functiebeschrijving voor leerkrachten in het secundair onderwijs omvat twee aspecten: de hoofdopdracht en de instellingsgebonden opdracht. De hoofdopdracht geeft aan wat er binnen de functie van je verwacht wordt. Activiteiten en taken die tot je hoofdopdracht behoren, worden concreet opgesomd. Daarnaast heb je de instellingsgebonden lerarenopdracht. De taken verschillen van school tot school en worden door de directie aan je toegelicht. Vanaf 1 september 2009 krijgt elke leerkracht die minstens voor 104 dagen aangesteld is een functiebeschrijving.


1. De geïntegreerde lerarenopdracht

De geïntegreerde lerarenopdracht is de hoofdopdracht (=lesopdracht) van de leraar. De hoofdopdracht wordt uitgedrukt in maximaal 29 lestijden van 50 minuten.

De hoofdopdracht van de leerkracht

  • de planning en voorbereiding van lessen;

  • het lesgeven zelf;

  • de klaseigen leerlingenbegeleiding;

  • de evaluatie van de leerlingen (toetsen, taken, examens, proeven);

  • de nascholing;

  • het overleg en de samenwerking met directie (personeelsvergaderingen en pedagogische studiedagen), collega’s (klassenraden en vakverenigingen) en ouders (oudercontacten).


2. De instellingsgebonden lerarenopdracht

Naast de hoofdopdracht is er ook een schoolopdracht van maximaal 26 uren per week. De hoofdopdracht maakt deel uit van de schoolopdracht. Daarnaast kan de directie binnen de schoolopdracht nog andere opdrachten aan de personeelsleden toewijzen.


Voorbeelden van instellingsgebonden opdrachten

  • het opnemen van verantwoordelijkheden die het les- of klasgebeuren overschrijden (vakverantwoordelijke, klastitularis ...);

  • het opnemen van een of andere specifieke rol of opdracht (onthaal nieuwe leerlingen, mentorschap ...);

  • het vervangen van afwezige leraars en het houden van aanvullend toezicht;

Opgelet! Het schoolbestuur kan ook in het arbeidsreglement vastleggen aan welke vergaderingen en andere activiteiten van pedagogische aard je moet deelnemen.

 
 
 

Comments


Follow Us
  • Facebook Social Icon
Recent Posts

© 2015 by Natalie Antunes, Sanne Deferme en Hilke Vandebeeck

bottom of page