top of page
Zoeken

To study or not to study

  • Kristel Drijkoningen
  • 8 mei 2015
  • 2 minuten om te lezen

Kristel 1.jpg

We kennen het allemaal: we zouden moeten studeren, maar plots zijn er duizend-en-een interessantere dingen om te doen. Uit een enquête die recent is afgenomen bij zestig BaSO-studenten van de UCLL blijkt dat maar liefst 67% van de studenten last blijkt te hebben van uitstelgedrag. Maar wat is dat nu eigenlijk, uitstelgedrag? Hoe uit het zich en wat kunnen we doen om er korte metten mee te maken?


Wat is dat nu precies, uitstelgedrag?

Uitstelgedrag, procrastinatie, het mañana-syndroom – de namen voor het verschijnsel zijn divers en ook de definities lopen uiteen. Samenvattend kun je zeggen dat het gaat om het niet-uitvoeren van activiteiten, die je in principe KUNT uitvoeren, waarvan je zelf vindt dat je ze MOET uitvoeren en die je eigenlijk ook wel WILT uitvoeren. (dr. Mauder) Mensen willen graag direct beloond worden voor hun harde werk en daar de beloning bij studeren vaak pas veel later komt, kiest men soms voor activiteiten waar je een ‘instantbeloning’ voor krijgt. Daarom houden we ons dikwijls ook bezig met allerhande andere activiteiten terwijl we eigenlijk zouden moeten studeren.


Wat doe je dan allemaal terwijl je eigenlijk zou moeten studeren?

Kristel 2_edited.jpg

De sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. Je wordt er als het ware mee om de oren geslagen: Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, Instagram, Tumblr, Pinterest en ga zo maar door. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 92% van de ondervraagden zijn sociale media checkt terwijl hij eigenlijk zou moeten studeren. Maar niet alleen de sociale media checken is populair, ook het bekijken van series en babbeltjes slaan met mama, broer of zus, kotgenoten … scheren hoge toppen. Bij respectievelijk 62 en 60% van de ondervraagden blijken dat interessante middelen te zijn om het studeren te ontvluchten. Zelfs je kamer opruimen, poetsen of thuis helpen is dan schijnbaar meer in trek dan met de neus tussen de boeken zitten.

Korte metten maken met uitstelgedrag

Herken je jezelf in bovenstaande uitvluchten? Dan zijn hier enkele tips om je uitstelgedrag aan banden te leggen. Creëer ten eerste een productieve leeromgeving: studeer aan een bureau met aangepast licht en een comfortabele stoel, ruim op voorhand je bureau op, zorg dat je alle spullen die je nodig hebt bij de hand hebt en schakel afleiders uit. Spreek bijvoorbeeld met je vrienden/ medestudenten een gezamenlijk uur af om de sociale media te checken. Maak ten tweede een realistische planning op. Bij een gebrek aan planning kom je immers moeilijker toe aan studeren. Beloon jezelf ook voor het behalen van je uur- of dagdoelstellingen, dat zal je motivatie bevorderen. Las op tijd en stond pauzes in en ontspan dan ook écht.

Ondervind je nog steeds hinder van uitstelgedrag, neem dan contact op met Nele Hermans of Ine Neyens. Zij zijn de zorgcoaches van de UCLL. Of schrijf je gratis in voor een training rond uitstelgedrag via de psychosociale dienst van de school. (http://www.khlim.be/pagina/psychosociale-dienst )


To study, thát’s the answer.

 
 
 

Commentaires


Follow Us
  • Facebook Social Icon
Recent Posts

© 2015 by Natalie Antunes, Sanne Deferme en Hilke Vandebeeck

bottom of page