Deel 3: De sollicitatieprocedure in het VGO, OGO en GO
- Daphne Bynens
- 9 mei 2015
- 6 minuten om te lezen

Nu alle formaliteiten achter de rug zijn, kan het echte werk beginnen, namelijk het solliciteren. Over het algemeen is het basisprincipe voor het aanwerven van leerkrachten een zaak van schoolbesturen. Zij bepalen welke leraren er wel of niet worden aangenomen.
Er zijn drie netten waar je jouw kandidatuur kan indienen: het officieel gesubsidieerd onderwijs (OGO), het gemeenschapsonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!) en het vrij gesubsidieerd onderwijs (VGO). Die drie netten hebben ieder hun eigen sollicitatieprocedure. Per net gaan we die procedure stap voor stap toelichten.
Solliciteren in het VGO
Om een job in het vrij gesubsidieerd onderwijs te bemachtigen, ga je als volgt te werk:
Je kan schriftelijk of online een sollicitatiebrief naar de directies van de afzonderlijke scholen sturen. Ook kan je een brief schrijven naar de inrichtende machten. Soms beslist de directie zelf wie ze aanwerft, soms moet ze alle brieven doorgeven aan de inrichtende macht die dan beslist wie er aangeworven wordt. Je brief komt hoe dan ook uiteindelijk op de juiste plaats bij de juiste persoon terecht.

Via de website van het Departement Onderwijs vind je een adressenbestand per school voor het gewoon of buitengewoon secundair onderwijs. De zoekmogelijkheden zijn verschillend. Het beste is waarschijnlijk om op geografisch gebied (gemeente, regio of provincie) te zoeken.

De website van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) heeft ook een eigen databank met de adresgegevens van katholieke scholen. De scholen waar je de gegevens van wil, kan je op naam of op postcode zoeken.
Tip! Het VSKO heeft een online sollicitantendatabank waarin je je curriculum vitae kunt uploaden. Je cv blijft drie weken staan. Als deze drie weken om zijn, krijg je een herinneringsmail waarin staat dat die periode voorbij is. Daarna kan je die periode verlengen.
Het sollicitatieproces voor rooms-katholieke godsdienstleerkrachten in secundaire scholen van het VGO verloopt net iets anders dan voor de andere onderwijsvakken. Die aparte sollicitatieprocedure wordt hieronder kort toegelicht.

Eerst moet je solliciteren bij de vicarissen voor onderwijs van de bisdommen. Voor bisdom Hasselt moet je naar de volgende website surfen: http://www.idkg.be/solliciteren.htm. Daar vind je het sollicitatieformulier en de engagementsverklaring. Die documenten moet je invullen. De ingevulde formulieren stuur je schriftelijk op en richt je aan vicaris Jaak Janssen, Vrijwilligersplein 14, 3500 Hasselt. Digitale formulieren worden niet aanvaard, dat moet per post verzonden worden. Daarop onderzoekt de vicaris je kandidatuur. Nadat je het sollicitatieformulier hebt verzonden, neem je contact op met de inspecteur-adviseur Daniël Ory om een datum af te spreken voor een persoonlijk gesprek. Dat gesprek wordt eind juni/begin juli gehouden of vanaf 16 augustus. Je kan contact opnemen met mijnheer Ory door hem te bellen op het volgende nummer: 011/28 84 40 of door hem te mailen: vicariaat.onderwijs@bisdomhasselt.be. Na de sollicitatie krijg je je engagementsverklaring mee. Als je tewerkgesteld wordt, moet de school daarvan een kopie van maken voor in je personeelsdossier. Daarna kun je nog een sollicitatiebrief schrijven naar de directies van de afzonderlijke scholen. Eigenlijk is dat in het katholieke net niet noodzakelijk, maar als je ook andere vakken dan rooms-katholieke godsdienst wil geven, moet je wel de gewone sollicitatieprocedure volgen.
Opmerking! Op sommige scholen vindt er een controlebezoek plaats voor beginnende leerkrachten. Vaak komt er een directeur langs om te kijken hoe je lesgeeft. Dat is een normale procedure en zo’n bezoek wordt in vele gevallen zelfs aangekondigd. Na die controle volgt er een kort gesprek over je ervaringen met de klassen en de school in het algemeen. Voor het vak rooms-katholieke godsdienst is er nog een extra controle. Het bisdom stuurt, onaangekondigd, iemand om jouw vakbekwaamheid te controleren. Normaal gezien wordt het secretariaat of de directie hiervan op de hoogte gebracht, dus vaak ben je wel op de hoogte van het bezoek. Meestal komt Daniël Ory van het bisdom Hasselt op controlebezoek. Maar hij gaat bijna met pensioen, dus het kan zijn dat Steven Cappellen de nieuwe controleur wordt voor het vak rooms-katholieke godsdienst.

Solliciteren in het GO! van de Vlaamse Gemeenschap
Om een job in het gemeenschapsonderwijs te bemachtigen, ga je als volgt te werk:
Eerst moet je je kandidaat stellen tussen 15 april en 15 juni. Indien je later dan 15 juni kandideert, wordt je kandidaatstelling beschouwd als een 'spontane' of 'laattijdige sollicitatie' en die heeft bij de selectie de laagste prioriteit. De kandidaatstelling gebeurt via de applicatie ‘Elektronisch Kandideren Tijdelijken’. Dan druk je op de knop ‘aanmelden’. Het aanmelden gebeurt met een elektronische identiteitskaart of een token. Om je aan te melden met je elektronische identiteitskaart, heb je een kaartlezer en de vereiste software nodig. Als je je wil aanmelden met het token, moet je dat eerst online aanvragen op de volgende site: http://www.fedict.belgium.be/nl/andere_diensten/tokenaanvraag/. Daarna word je doorverwezen naar een document waarin je al je persoonlijke gegevens invult. Vervolgens kan je op zoek naar openstaande vacatures of solliciteer je bij de scholen waar je graag wil werken. In de databank ‘GO! vacatures’ vind je openstaande vacatures terug.
Als je kandideert op die manier (vóór 15 juni) kunnen directeurs die op zoek zijn naar een (interim)leerkracht je gemakkelijk vinden. Het GO! raadt ook aan om naast de elektronische kandidaatstelling een gewone sollicitatiebrief te versturen naar de directie van de afzonderlijke scholen. Die adressen vind je in de scholenzoeker op de site van het GO!.
Ziezo, het sollicitatieproces in het GO! zit er op. Nu kan je enkel wachten op het verlossende telefoontje.

Solliciteren in het OGO
Om je kandidaat te stellen in het ontwikkelingsgericht onderwijs hoef je niet zo veel te doen. Je gaat naar de volgende site: http://cmsforms.limburg.be/provincie_limburg.htm?id=52263&ch=int&frm_groep=&frm_groepnr=&lbl=onderwijs
Op die site vul je je persoonlijke gegevens in. Je duidt de onderwijsinstellingen aan waar je wil solliciteren, alsook waarvoor je je kandidaat stelt. Je kan voor meerdere functies tegelijk solliciteren (vb. als je zowel leraar als administratief medewerker wil worden). Je scant je diploma in en je voegt dat, samen met je curriculum vitae, toe als bijlage. Je drukt tot slot op de knop ‘verzenden’ en dan zit je sollicitatieprocedure er op. Zo eenvoudig zou elke sollicitatieprocedure moeten zijn!
De leerkrachtendatabank
De VDAB heeft zelf een tool ontwikkeld waardoor scholen gemakkelijker aan jouw gegevens geraken. Afgestudeerde leerkrachten kunnen zich inschrijven via de leerkrachtendatabank van de VDAB en er hun cv publiceren. Op die manier kunnen toekomstige werkgevers jouw profiel bekijken en je contacteren indien er een vacature is. Zo kan je met een kleine moeite heel wat scholen bereiken. Hou je gegevens daarom up-to-date!
Hoe werkt deze cv-databank en hoe kan ik er mijn curriculum vitae uploaden?
Eerst schrijf je je in als werkzoekende leerkracht. Normaal gezien heb je dat al gedaan, want dat werd al besproken in ‘Formaliteiten bij de VDAB - Inschrijven bij de VDAB – Hoe en wat?’. Op basis van de gegevens die je toen hebt ingegeven, stelt de VDAB een beperkt cv voor je op. Dan vervolledig je je beperkt cv met jouw leerkrachtgegevens. Dat vind je terug in ‘Mijn loopbaan’ onder de tab 'Mijn cv's' bij 'Leerkrachtinformatie'. Als je je cv hebt aangevuld, ga je naar de rubriek ‘bekwaamheidsbewijzen’. Wie wil werken in het onderwijs moet zijn bekwaamheid voor een bepaalde functie kunnen aantonen met een bekwaamheidsbewijs. Met je diploma en het bewijs van pedagogische bekwaamheid toon je aan dat je bekwaam bent om te werken in het onderwijs. Beide documenten krijg je als je afstudeert aan de lerarenopleiding. Soms staan jouw gegevens al ingevuld. Indien er nog niets ingevuld is of als de informatie niet klopt, dan neem je contact op met het departement Onderwijs en je bezorgt hun een kopie van je diploma's en getuigschriften.
Daarna ga je naar de rubriek ‘inzetbaarheid’ waar je te zien krijgt welke vakken je mag geven. Vink dan de vakken aan die je wil tonen op je cv. Duid daarna aan in welke onderwijsnetten je wil lesgeven en geef duidelijk aan wanneer je beschikbaar bent (het kan zijn dat je deeltijds aan het werk bent, dan duid je de uren aan waarop je geen les moet geven).
Ten slotte publiceer je je cv met leerkrachtgegevens door naar de tab 'Mijn cv's' te gaan. Je klikt op ‘Mijn loopbaan-cv’ en dan op 'wijzig inhoud'. Je gaat naar 'Toon rubriek leerkrachtinformatie' om die info op je cv te plaatsen. Indien er 'Verberg rubriek leerkrachtinformatie’ verschijnt, dan staat de info al op je cv en hoef je dus niets meer te doen. Als die boodschap niet verschijnt, klik je op 'Wijzig publicatiegegevens', je vinkt 'Publiceer in de cv-databank' aan en dan klik je op 'Bewaar'. Je cv is nu succesvol geüpload op de leerkrachtendatabank. Laat de jobaanbiedingen nu maar komen!
De jobdatabank van de VDAB
Gepubliceerde jobadvertenties doorzoeken, kan ook in de jobdatabank van de VDAB. Het doorzoeken van vacatures is erg gebruiksvriendelijk, dus het zoekproces wijst zichzelf wel uit. Heel wat scholen publiceren er tijdens het schooljaar hun vacatures. Hou de databank dus ook zeker in de gaten!
Enkele nuttige sites voor pas afgestudeerde leerkrachten
Comentarios