top of page
Zoeken

Deel 1: Formaliteiten bij de VDAB

  • Daphne Bynens
  • 11 mei 2015
  • 4 minuten om te lezen

Afstuderen.jpg

Voor velen onder ons is het bijna zover. Het afstuderen en de proclamatie komen wel erg dichtbij. Je krijgt je diploma en bent klaar voor je eerste stapjes in het onderwijs … Maar hoe begin je hieraan? Wat moet je allemaal in orde brengen? Je slaat in paniek, want je voelt je niet optimaal voorbereid om je kans te wagen op de arbeidsmarkt. Geen nood. In dit artikel kom je stap voor stap te weten wat er allemaal in orde gebracht moet worden vooraleer je aan de slag kan als leerkracht.


Het artikel bestaat uit zes delen: Eerst krijg je informatie over de documenten die bij de VDAB in orde gebracht moeten worden en welke papieren je in orde moet maken voor de school waarin je terecht komt. Die papieren heb je nodig om je personeelsdossier in orde te brengen. Daarna wordt er iets meer over het sollicitatieproces per onderwijsnet verteld. Dan volgt er meer informatie over de lerarenopdracht zelf en krijg je de kans om het loon dat je gaat verdienen, uit te rekenen. Tot slot worden de drie stappen in de loopbaan overlopen: van TABD, naar TADD, naar een vaste benoeming. Het is een hele boterham aan informatie, maar zo ben je tenminste goed voorbereid op jouw job als leerkracht in het secundair onderwijs. Succes!


Formaliteiten bij de VDAB


Inschrijven bij de VDAB – Hoe en wat?


VDAB.jpg

Allereerst moet je je inschrijven bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding). Hiervoor ga je naar de website vdab.be. Om je te registreren ga je naar ‘Mijn Loopbaan’, hier moet je enkele persoonlijke gegevens invullen (zoals je rijksregisternummer).


Mijn loopbaan_edited.png
Registratie 1_edited.png
Registratie 2_edited.png

Dan volgen er twee opties die je moet aanduiden. Je duidt de eerste optie aan: ‘Ik wil mij ook inschrijven als werkzoekende bij de VDAB om een werkloosheidsuitkering te kunnen aanvragen, mijn beroepsinschakelingstijd/wachttijd te laten starten, mij in te schrijven als jobstudent en te solliciteren naar jobs met de hulp van de VDAB’.

Inschrijven_edited_edited.png

Daarna kies je bij 'Je werksituatie' voor de situatie die op jou van toepassing is: 'Ik ben werkloos (in beroepsinschakelingstijd/wachttijd)'. Vermeld ook precies je kennis, vaardigheden en wensen, anders stuurt de VDAB nodeloos vacatures naar je door die niet aansluiten bij jouw lerarenprofiel. Nadat je inschrijving voltooid is, kan je je inschrijvingsbewijs printen (dat kan even duren, dus geen paniek als dat document niet meteen verschijnt). Het inschrijvingsbewijs vind je terug onder ‘Mijn loopbaan’.

Mijn loopbaan 2_edited.png

Wanneer schrijf je je het best in bij de VDAB?

Indien je slaagt voor je examens in eerste zit, dan start je beroepsinschakelingstijd op 1 augustus (op voorwaarde dat je ingeschreven bent als werkzoekende bij de VDAB, daarom schrijf je je best zo snel mogelijk in).

Slaag je voor je examens in tweede zit? Dan start je beroepsinschakelingstijd vanaf de dag dat je je inschrijft als werkzoekende bij de VDAB.

Als je in de zomermaanden na het afstuderen nog een vakantiejob doet, kan je je inschrijven als werkzoekende, maar dan wordt je beroepsinschakelingstijd met de duur van je vakantiejob verlengd.


Je kan jezelf ook inschrijven nog voordat je afgestudeerd bent. Dit kan je doen vanaf januari van je laatste schooljaar. Indien je je inschrijft, kies dan bij 'Je werksituatie' voor de optie 'Ik studeer nog en beëindig mijn studies normaal gezien op het einde van dit schooljaar'. Het voordeel hiervan is dat je dan je cv al kan publiceren in de cv-databank. Zo kunnen scholen je sneller contacteren. Wie weet word je al opgebeld in juni om op sollicitatiegesprek te komen.

Opgelet! Tijdens je beroepsinschakelingstijd mag je niet naar het buitenland, omdat je te allen tijde beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. In het onderwijs geldt wel dat je tijdens de schoolvakanties op reis mag gaan, want tijdens deze periodes kan je toch niet opgeroepen worden voor werk. Hallo, zon!


De beroepsinschakelingstijd - inschakelingsuitkering

Eens je bent ingeschreven kom je terecht in de beroepsinschakelingstijd: dat is de vroegere wachttijd. Concreet betekent dat dat je in deze periode op zoek gaat naar een job. Indien je geen job op het einde van je beroepsinschakelingstijd hebt gevonden, dan heb je recht op een inschakelingsuitkering. Momenteel moet je 12 maanden (=310 dagen, uitgezonderd zondagen) wachten vooraleer je recht hebt op een inschakelingsuitkering.


Opgelet! Een inschakelingsuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering.


tabel 1.jpg

Op de volgende link kan je zien hoeveel jouw inschakelingsuitkering zal bedragen: http://www.jobat.be/nl/artikels/hoeveel-bedraagt-de-inschakelingsuitkering/

Als je beroepsinschakelingstijd van 12 maanden er bijna op zit, ontvang je van de VDAB een brief met een ingevuld attest. Dat document bewijst dat je tijdens je beroepsinschakelingstijd ingeschreven was als werkzoekende bij de VDAB. Als je werkzoekende bent, kan je met dit attest naar je uitbetalingsinstelling gaan om je inschakelingsuitkering aan te vragen. Die instelling zal bij de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) een uitkeringsaanvraag indienen. Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, dan reikt je uitbetalingsinstelling je de uitkering uit. Je krijgt ook een controlekaart die je maandelijks waarheidsgetrouw moet invullen. Die kaart drop je in de brievenbus van je uitbetalingsinstelling.


Er zijn 4 uitbetalingsinstellingen waar je naartoe kan:

tabel 2_edited.jpg

Documenten die je nodig hebt om je inschakelingsuitkering aan te vragen:

  • het ingevulde attest van de VDAB;

  • je inschrijvingsbewijs van de VDAB (vind je terug onder ‘Mijn loopbaan’);

  • het RVA-formulier C 109/36-aanvraag waarvan je deel I ("verklaring van de jongere en uitkeringsaanvraag") invult en ondertekent. Dit formulier kan je downloaden van de RVA-site (Formulieren > Per nummer) of afhalen bij je uitbetalingsinstelling;

  • een kopie van je diploma;

  • eventueel je C4 als je gewerkt hebt tijdens je beroepsinschakelingstijd.

Dit is het document dat je van je werkgever ontving op het einde van je tewerkstelling. Ook als je een interimjob deed, heb je recht op een C4!




Enkele nuttige sites voor pas afgestudeerde leerkrachten

 
 
 

Comentarios


Follow Us
  • Facebook Social Icon
Recent Posts

© 2015 by Natalie Antunes, Sanne Deferme en Hilke Vandebeeck

bottom of page