top of page
Zoeken

Voor de klas tot in de kist

  • Sanne Deferme
  • 9 mei 2015
  • 3 minuten om te lezen

old-teacher.jpg

“Oudere leraars crashen mentaal”, schreef De Standaard op 2 februari 2015. Burn-out en stress zouden de voornaamste redenen zijn waarom oudere leerkrachten ziektedagen inzetten. Toch zullen leerkrachten binnenkort langer moeten werken. Zoals het er nu naar uitziet, zullen onderwijzers minstens tot 64 jaar voor de klas staan. Is dit nog wel realistisch? En in hoeverre leeft dit onderwerp bij de studenten van de Ark?


Langer werken? Hoezo?

Eind vorig jaar raakte al bekend dat het brugpensioen voor leerkrachten afgeschaft zal worden, waardoor onderwijzers vanaf 2016 twee jaar langer voor de klas zullen moeten staan. Daarbij komt nu de pensioenhervorming van de regering-Michel. “Iedereen gelijk voor de wet”, klinkt de verklaring voor het feit dat leerkrachten nog eens twee tot vier jaar langer moeten werken vanaf 2019.


Kunnen oudere leerkrachten het beroep nog wel aan?

In datzelfde artikel van De Standaard stelt Luc Swinnen, een arts die zich al twintig jaar specialiseert in stress en burn-out, dat de mentale belasting van leerkrachten erg hoog is. Dat komt volgens hem door steeds mondiger wordende ouders en ook door kinderen, die de leraar steeds vaker in vraag durven te stellen. Daarnaast is ook het papierwerk van een leraar doorheen de tijd in grote mate toegenomen. Het is dan ook begrijpelijk dat die belasting voor oudere leerkrachten extra doorweegt.


Hoe denkt de ‘buitenwereld’ erover?

De punten die Luc Swinnen aanhaalt, staan in schril contrast met het beeld dat de buitenwereld van een leraar heeft. “Leerkrachten hebben veel te veel vakantie”, “in het onderwijs duurt een uur slechts 50 minuten” en “leerkrachten moeten niet hard werken”, het zijn slechts enkele uitspraken die ik geregeld te horen krijg in mijn omgeving, wanneer ik vertel dat ik aan de lerarenopleiding studeer. De meeste mensen vinden het dan ook niet meer dan normaal dat de maatregel die zegt dat iedereen langer zal moeten werken, ook voor leerkrachten geldt.


En de onderwijswereld zelf?

De onderwijsvakbonden begonnen al meteen te steigeren bij het afschaffen van het brugpensioen voor leerkrachten. Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD-onderwijs, zegt in een artikel van De Morgen op 21 november 2014 dat langer werken niet alleen mentaal, maar ook fysiek onhaalbaar is. Ook heerst er onder de vakbonden de algemene vrees dat het verhogen van de pensioenleeftijd tot gevolg zal hebben dat het beroep van leraar een stuk minder aantrekkelijk wordt.


Kan er dan niets gedaan worden om oudere leerkrachten te ontlasten?

Het ministerie van Onderwijs erkent de hoge werklast bij oudere leerkrachten. Daarom denken Hilde Crevits en haar entourage eraan om een soort mentorschap in te voeren. Zo zouden oudere leerkrachten bijvoorbeeld minder voor de klas moeten staan en in de plaats daarvan jongere leerkrachten ondersteunen.


Wat vinden studenten van de Ark van de maatregel?

Bram Cich, student elektriciteit en techniek, heeft geen probleem met de maatregel. “Er zijn zeker beroepen waarbij het niet haalbaar is om tot 65 jaar te werken. Ik denk dan aan bouwvakkers, bijvoorbeeld. Maar van een leerkracht kan je niet zeggen dat hij of zij zware fysieke arbeid verricht. Daarom vind ik het geen probleem om te werken tot ik 65 jaar ben.”


Willem Bertrands, student muzikale opvoeding en geschiedenis, pleit dan weer voor een systeem waarbij het aantal werkuren van oudere leerkrachten stapsgewijs afgebouwd wordt. “Leerkrachten moeten net zoals anderen langer werken, maar ik begrijp dat dit voor sommige leerkrachten niet haalbaar is. Daarom is het misschien een goed idee om de werklast van oudere leerkrachten een beetje te verminderen”, zegt hij.


Conclusie?

Het is vrij zeker dat leerkrachten langer zullen moeten werken. We moeten echter niet meteen panikeren. De kans is groot dat er na sociaal overleg verschillende maatregelen genomen zullen worden om oudere leerkrachten zo veel mogelijk te ontlasten. Hoewel de job zeker niet te onderschatten valt, zie ik niet in waarom leerkrachten op leeftijd anders behandeld zouden moeten worden.



Bibliografie

Amkreutz, R. (2014, november 14). Voor de klas staan is een zwaar beroep. Opgeroepen op april 2, 2015, van De Morgen: http://www.demorgen.be/economie/-voor-de-klas-staan-is-een-zwaar-beroep-a2127739/

Le Bacq, T. (2015, Februari 2). Oudere leraars crashen mentaal. De Standaard , p. 2.

san. (2015, maart 21). Leerkrachten moeten vanaf 2019 tot zes jaar langer werken. Opgeroepen op april 2, 2015, van Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150320_01590789

 
 
 

Comments


Follow Us
  • Facebook Social Icon
Recent Posts

© 2015 by Natalie Antunes, Sanne Deferme en Hilke Vandebeeck

bottom of page