top of page
Zoeken

Het hoger onderwijs neemt maatregelen tegen luie studenten

  • Hilke Vandebeeck
  • 6 mei 2015
  • 5 minuten om te lezen

Voor de laatstejaarsstudenten van het middelbaar onderwijs staan er drukke maanden voor de deur. Ze behalen binnenkort hun diploma, bezoeken de SID-in en gaan een kijkje nemen op de opendeurdagen. Daarna moeten ze een belangrijke keuze maken: “Wat ga ik studeren?”


Studenten die in hun eerste jaar hoger onderwijs enkel willen feesten, fuiven en spijbelen, zijn eraan voor de moeite, tenminste als ze de opleiding waarvoor ze ingeschreven zijn, willen blijven volgen. De universiteiten en hogescholen werken immers aan strengere regels voor nieuwe studenten.

be6331c53afef9433d9b4a729e55261d.jpg

KU Leuven is de koploper

De KU Leuven heeft als eerste een nieuwe maatregel voorgesteld. Die geldt als volgt: een student die in zijn eerste jaar voor minder dan 30 procent van de opgenomen studiepunten slaagt, mag zich niet meer inschrijven in diezelfde opleiding. Zoals je wel weet, omvat een studiejaar 60 studiepunten. Concreet betekent de maatregel dat een student die 30 procent wil behalen, minstens 18 studiepunten moet verwerven. De universiteit wil deze regel niet enkel invoeren voor eerstejaarsstudenten, maar ook voor studenten die een schakelprogramma volgen. Volgens de KUL behaalt ongeveer een kwart van de eerstejaarsstudenten de norm van 30 procent niet. Van diegenen die zich toch opnieuw inschrijven, zal uiteindelijk amper 6,5 procent een bachelordiploma behalen. Het zijn net deze studenten die de universiteit wil beschermen tegen eindeloos studeren, zonder uitzicht op een diploma.


Minder examens in januari aan de UGent en VUB

Naast de KUL willen de universiteiten van Gent en Brussel ook niet dat hun studenten blijven aanmodderen. Opmerkelijk is dat beide universiteiten teruggrijpen naar jaarvakken met alleen examens in juni. Omdat ze gemerkt hebben dat veel studenten moeilijkheden hebben om na enkele maanden al zware examens af te leggen, willen zij minder examens in januari. Ze willen niet dat studenten die in januari slecht scoren, automatisch een vogel voor de kat zijn. Natuurlijk is dan de kans groot dat studenten pas in het voorjaar in actie schieten. Om dat te voorkomen gaat de UGent werken met tussentijdse evaluaties. Bovendien wil ze ook proefexamens afnemen. Die moeten de studenten een beeld geven van hoe het met hun kennis gesteld is.


Universiteit Antwerpen legt de lat hoog

De UA wil de lat nog hoger leggen voor beginnende studenten. Tegenwoordig moeten studenten op alle universiteiten 50 procent van de studiepunten halen om gerust te zijn. De universiteit Antwerpen wil dat percentage optrekken naar 60 procent. Indien studenten deze norm niet halen, kunnen ze verboden worden om zich opnieuw in te schrijven. Er is één nadeel: mocht de UA deze regeling invoeren, is er een decreetswijziging nodig.


UHasselt volgt KU Leuven

De Universiteit Hasselt sluit zich aan bij de KU Leuven. Ze vindt ook dat een student die minder dan 30 procent haalt niet meer opnieuw mag starten in die opleiding. De UHasselt heeft nog een aantal andere regels uitgewerkt. Zo wil het de studenten beter begeleiden. Een student die na zijn eerste examens slechts voor 30 procent geslaagd is, wordt uitgenodigd voor een gesprek. Indien deze student op het einde van het eerste semester geen 60 procent van de opgenomen studiepunten haalt, volgt een tweede gesprek. De studenten die op het einde van het eerste jaar geen 60 procent van de opgenomen studiepunten behaald hebben, krijgen bindende voorwaarden opgelegd. Deze condities worden individueel bekeken.

PXL is minder streng

De hogeschool die studenten een tweede kans geeft, is de PXL. De studenten die zich hier inschrijven, krijgen vooreerst een intakegesprek en een studie- en motivatietest. Na het eerste semester worden studieresultaten, samen met de uitkomst van het intakegesprek en de motivatietest bekeken. Als blijkt dat die alle drie alarmerend zijn, wordt de student uitgenodigd voor een gesprek. Wie na de tweede zittijd geen 60 procent van de opgenomen studiepunten haalt, krijgt enkele bindende voorwaarden opgelegd. De student moet hierbij de verantwoordelijkheid nemen om in te schatten wat hij aankan. Een keerzijde aan deze minder strenge aanpak is dat studenten hun studies over een langere termijn gaan spreiden door minder studiepunten op te nemen.

UCLL kiest voor extra begeleiding

Last but not least hebben we nog de UC Leuven-Limburg. Na de examens in januari wordt gekeken of de studenten 50 procent van hun opgenomen studiepunten behaald hebben. Indien ze dit niet halen, krijgen ze alvast extra begeleiding. Daarnaast gaat de UCLL na de tweede zit wel hetzelfde systeem hanteren als de KU Leuven. Indien de student minder dan 30 procent haalt, mag hij bijgevolg dezelfde richting niet opnieuw aanvangen.

Minister van Onderwijs staat achter de nieuwe maatregelen

Ook Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) juicht de nieuwe regels toe. Ze wil namelijk dat studenten sneller de juiste beslissingen nemen en dus ook sneller afstuderen. Wat de minister wel betreurt, is dat de universiteiten en hogescholen niet allemaal dezelfde maatregelen willen toepassen. Daardoor bestaat het gevaar dat studenten die op de ene universiteit of hogeschool niet meer terecht kunnen, gewoon naar andere universiteiten of hogescholen overstappen. Vandaar dat de minister pleit voor een gezamenlijke aanpak voor alle universiteiten. Of de universiteiten alsnog de koppen bij elkaar steken en dezelfde maatregelen gaan toepassen is een groot vraagteken. Momenteel houdt iedereen stijf vast aan hun eigen maatregelen en zijn de universiteiten onderling niet bereid om water bij de wijn te doen.

Wat vinden de studenten zelf?

De meningen van de studenten zijn verdeeld. De voorstanders van de nieuwe regels vinden dat als je minder dan 30 procent van de studiepunten behaald hebt, het enerzijds kan betekenen dat de richting de student niet ligt. Anderzijds kan het natuurlijk ook betekenen dat de student niet de nodige inspanningen heeft geleverd om te slagen. De voorstanders denken dat de maatregelen de nieuwe studenten misschien kunnen motiveren om goed hun best te doen. De tegenstanders vinden dat de maatregelen beter over de eerste twee jaar worden toegepast, omdat studenten die bijvoorbeeld in hun eerste jaar op kot zitten zichzelf leren kennen. Zelfstandig leven is namelijk niet te onderschatten. Er zijn heel veel studenten die met problemen kampen in hun eerste jaar, omdat ze niet goed weten wat hun te wachten staat. Bovendien is de manier van studeren helemaal anders dan in het middelbaar. Het zou jammer zijn dat studenten afgestraft worden door een ontwikkeling die niet voor iedereen hetzelfde verloopt.


Maak de juiste keuze

Het is dus belangrijk dat nieuwe studenten een goede keuze maken. Slechts een derde van de studenten die zich in het hoger onderwijs inschrijven, haalt hun bachelordiploma binnen de voorziene drie jaar. Studenten doen er dus steeds langer over om af te studeren. Dat leidt tot hoge kosten, zowel voor de ouders als voor de maatschappij. De nieuwe regels moeten dus hogere slaagcijfers opleveren en de studieduur beperken.


Aan alle studenten die binnenkort een studiekeuze moeten maken, zowel de leerlingen van het middelbaar onderwijs als de studenten die een schakelprogramma gaan volgen: “May the odds be ever in your favor!”

 
 
 

Comments


Follow Us
  • Facebook Social Icon
Recent Posts

© 2015 by Natalie Antunes, Sanne Deferme en Hilke Vandebeeck

bottom of page