Verder studeren, een duur zaakje!
- Caro Aegten
- 6 mei 2015
- 3 minuten om te lezen
Een diploma op zak hebben, is tegenwoordig een must om aan een job te geraken. Maar de studie om dat document te bemachtigen, kost handenvol geld. Per jaar betaal je ongeveer 1000 euro aan studiegeld. De regering doet er vanaf volgend academiejaar nog een schepje bovenop. Het inschrijvingsgeld wordt namelijk fors verhoogd!
Huidig studiegeldtarief

Als student kan je, voor het betalen van je inschrijvingsgeld, behoren tot drie categorieën. Je bent een beurs-, een bijna- of een niet-beursstudent. Afhankelijk van de groep waartoe jij behoort, betaal je een andere som geld. Per categorie ziet het studiegeld voor een volledig academiejaar, 60 studiepunten, er als volgt uit:
- beursstudent: 103,90 euro
- bijna-beursstudent: 409,90 euro
- niet-beursstudent: 619,90 euro
Het studiegeld bestaat uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte. Ook deze bedragen variëren per groep, namelijk:
- beursstudent: vast gedeelte 61,90 euro + variabel gedeelte 0,70 euro/ studiepunt
- bijna-beursstudent: vast gedeelte 61,90 euro + variabel gedeelte 5,80 euro/ studiepunt
- niet-beursstudent: vast gedeelte 61,90 euro + variabel gedeelte 9,30 euro/ studiepunt
Als beursstudent krijg je voor jouw opleiding een studiefinanciering van de overheid. Bij aanvang van het academiejaar kan je een aanvraag indienen bij de afdeling studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap. Dat moet gebeuren voor 31 januari van dat academiejaar. De afdeling studietoelage bekijkt of je in aanmerking komt en neemt een beslissing in je studietoelagedossier. Deze beslissing is afhankelijk van het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste van je ouders. Een beurs dient als ondersteuning van studenten in gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Een bijna-beursstudent ben je als je geen studietoelage hebt van de Vlaamse Gemeenschap omdat het referentie-inkomen te hoog is. Dat referentie-inkomen mag niet hoger liggen dan 1500,00 euro boven de maximumgrens van het gezinsinkomen van een beursstudent. Als bijna-beursstudent betaal je een tussentarief.
Het gezinsinkomen van niet-beursstudenten is te hoog en daarom ontvangen zij geen vermindering van het inschrijvingsgeld. Of het gezinsinkomen al dan niet te hoog is, wordt bepaald door de afdeling studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap.
Extra kosten
Per jaar betaal je dus een grote som studiegeld. Daarbij komen ook de kosten van boeken en cursussen. Afhankelijk van de studierichting kunnen die al snel liggen tussen 300,00 euro en 500,00 euro per jaar.

Herziening studiegeld
Vanaf academiejaar 2015-2016 zal het studiegeld herzien worden. Die beslissing van de Vlaamse regering komt er omwille van de besparingen binnen het onderwijs. Het inschrijvingsgeld voor volgend academiejaar ziet er als volgt uit:
- beursstudent: 103,90 euro
- bijna-beursstudent: 470,00 euro
- niet-beursstudent: 890,00 euro
De nieuwe bedragen bestaan ook uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte. Ook deze bedragen variëren per groep, namelijk:
- beursstudent: vast gedeelte 61,90 euro + variabel gedeelte 0,70 euro/ studiepunt
- bijna-beursstudent: vast gedeelte 230,00 euro + variabel gedeelte 4,00 euro/ studiepunt
- niet-beursstudent: vast gedeelte 230,00 euro + variabel gedeelte 11,00 euro/ studiepunt
Visie studenten
De beursstudenten vinden de verhoging van het studiegeld geen enkel probleem. De geldsom die zij moeten betalen, blijft immers hetzelfde.
Bijna-beursstudent vinden het een spijtige zaak, maar een verhoging van ongeveer 60,00 euro is geen al te drastische maatregel.
Niet-beursstudenten daarentegen vinden het geen lachertje. Zij betalen vanaf volgend academiejaar ongeveer 270,00 euro meer. Dat is voor de meeste gezinnen een serieuze hap uit hun inkomen.
Samengevat verandert er volgend academiejaar voor de beursstudent niets, maar de niet- en de bijna-beursstudent zullen vanaf september toch nog iets dieper in hun portemonnee moeten graven. Studeren en een diploma behalen is een must ook al kost het handenvol geld. We leven namelijk in een maatschappij waar de economie niet stilstaat en waar je als persoon zonder diploma maar weinig kansen krijgt. Je krijgt niets voor niets!
Comments