Erasmus in Orléans
- Sijtje Swinnen
- 7 mei 2015
- 3 minuten om te lezen

Dankzij het Erasmusprogramma op UC Leuven-Limburg is het mogelijk om aan een buitenlandse hogeschool of universiteit te studeren voor een periode van drie maanden tot een jaar. Mille Driezen studeert voor lerares Frans en economie aan de UC Leuven-Limburg. Ze is nu voor haar buitenlandse studieperiode in Orléans, Frankrijk, en ze wilde haar belevenissen met veel plezier delen.
Mille, eerst en vooral, hoe bevalt het je in Orléans?
Ik vind het hier heel fijn! Dat komt onder andere door de leuke mensen die ik hier ontmoet heb. We amuseren ons hier te pletter!
Heb je zelf gekozen om naar Frankrijk te gaan? En waarom Orléans?
Ja, ik heb Frans als keuzevak, dus ik wou sowieso naar Frankrijk. Volgens mij leer je een taal pas vlot spreken door ze veelvuldig te gebruiken. Ik kreeg de keuze uit drie steden in Frankrijk en ik koos voor Orléans omdat het mij een gezellig stadje leek.
Wat studeer je daar precies?
Ik volg een opleiding voor leraar in het lager onderwijs, dus de vakken zijn niet zo interessant hier. Ik moet niet alleen lessen bijwonen, maar ook stage lopen in een school hier in de stad. Voor bepaalde vakken krijg ik geen examen, maar moet ik een opdracht ‘controle continu’ maken die als examenpunt meetelt. Voor muziek moest ik bijvoorbeeld een lied analyseren op ritme en melodie. Voor de andere vakken zoals Engels, Frans en Duits moet ik wel een examen maken.
Hoe gaat de stage daar in zijn werk?

Elke maandag moeten we in een lagere school stage lopen.
Ik vind het moeilijk en nogal vermoeiend omdat er een volledig andere aanpak vereist is bij zevenjarige kinderen.
Je hebt daar dan toch al heel wat bijgeleerd, of niet?
Op schoolgebied heb ik nog niet zo veel bijgeleerd omdat het niveau hier lager ligt. En ik had (bijna) alle leerstof reeds geleerd op de UC Leuven-Limburg. Op het vlak van theorie ben ik dus niet veel wijzer geworden, maar ik heb het Frans gelukkig al veel in praktijk kunnen brengen. Bovendien heb ik hier ook kookkunsten kunnen aanleren, want voordien wist ik nog niet eens hoe ik een ei moest bakken.
Waarom wilde je graag op Erasmus gaan?
Ik vond het belangrijk om mijn capaciteiten van de Franse taal te verbeteren en vlotter te worden in het spreken ervan. Bovendien zal ik een hele ervaring rijker zijn omdat ik hier ook heel wat verantwoordelijkheid heb bijgeleerd zoals zelfstandig wonen en mijn eigen potje koken.
Waar verblijf je nu?
Ik verblijf nu in een residentie met 30 andere Erasmusstudenten. Het gebeurt dus niet vaak dat ik alleen op mijn kamer zit. Gelukkig heb ik hier al veel vrienden gemaakt, voornamelijk Erasmusstudenten, want de Franse vrienden die ik hier heb, zijn niet zo open en sociaal. Daar ben ik wel blij om, want ik was voor ik vertrok, een beetje bang dat ik zou vereenzamen en heimwee zou krijgen.
Ja, dat begrijp ik! Wat zeiden jouw ouders ervan dat je op Erasmus ging?
Papa vond het een geweldig idee, maar mama vond het niet zo fijn, want zij mist me harder. Het is hier zo druk dat er bijna geen tijd is om het thuisfront te missen. En tijdens de vakantie ben ik een weekje naar huis gegaan.

Heb je het zo druk? Wat doe je in je vrije tijd?
Ja, er is altijd wel iets te beleven. Erasmus Student Network (ESN) organiseert veel activiteiten zoals weekendjes naar mooie plaatsen in Frankrijk. We zijn bijvoorbeeld in Bordeaux, Parijs, Amboise … geweest. Dus de tijd vliegt hier.
Dat geloof ik graag! Wat zijn volgens jou de voor- en de nadelen van op Erasmus gaan?
De voordelen zijn volgens mij dat je een andere cultuur leert kennen, dat je veel steden ontdekt, nieuwe vrienden maakt en dat je de taal beter gaat beheersen. Een nadeel is dat je ver van huis bent. Ik ben bijvoorbeeld heel erg ziek geweest hier en ik werd van de ene naar de andere dokter gestuurd. Daarna moest ik naar het ziekenhuis, waar ik toch even in een dipje zat, omdat ik niets verstond van de medische termen. Van ellende ben ik uiteindelijk toch naar een dokter in België gegaan en die kon onmiddellijk de diagnose stellen. Een ander nadeel is dat je constant bij de Erasmusstudenten in de residentie zit en daardoor ontstaat er soms wel wat onenigheid.
Oei, dat klinkt serieus! Ik wil je nog veel succes en plezier wensen. Bedankt voor het interview, Mille!
Dank je wel!
Comments