Handige internettools voor een originele les
- Eva Wyers
- 7 mei 2015
- 3 minuten om te lezen
Wil jij je stageles interessant maken, maar weet je soms niet hoe? Wil jij je leerlingen activeren? Ben jij een leek op het vlak van computers, maar ben je wel geïnteresseerd om eens iets nieuws te proberen? Wel, dan zijn de volgende drie internettools zeker en vast iets voor jou!
Eerst wordt kort de inhoud van de applicatie omschreven en hoe je haar kan gebruiken. Daarnaast worden mogelijke plus- en minpunten besproken.
Een leuke quiz voor jouw klasgroep

Als eerste internettool wordt Kahoot aangeraden. Dat is een digitaal leerplatform waar je als leerkracht quizjes kan ontwerpen in enkele minuten tijd. Het is de bedoeling dat de leerlingen de applicatie van Kahoot installeren op hun smartphones. De leerkracht projecteert de quiz met behulp van een beamer en de leerlingen kunnen allemaal inloggen in het leerplatform door enkel de code van de quiz in te geven. Als dat gebeurd is, dan zijn jij en jouw klasgroep helemaal klaar om te starten met Kahoot. De vragen worden geprojecteerd en de leerlingen moeten het juiste antwoord aanduiden op hun smartphone. Zo gemakkelijk is het!
Het leuke aan Kahoot is dat je na elke vraag het juiste antwoord te zien krijgt. Daarna volgt de top drie van de leerlingen die doorheen heel de quiz het hoogst hebben gescoord. Daardoor verhoogt Kahoot het competitiegevoel en zonder dat de leerlingen het goed en wel beseffen, wordt de theorie nog eens helemaal herhaald.
Zelfgemaakte en unieke filmpjes

Veel (toekomstige) leerkrachten willen filmpjes gebruiken in de les om de leerstof extra vast te zetten of aan te brengen, maar vaak vinden ze niet de juiste filmpjes. Dan is deze tweede internettool helemaal iets voor hen. Met Moovly kan je gemakkelijk en gratis je eigen filmpje maken. Je kiest enkele figuren uit, voegt hier een animatie aan toe en de rest gaat vanzelf. Je kijkt best vooraf naar het introductiefilmpje waar de werking van de tool wordt toegelicht. Daarna kan je zelf aan de slag gaan en wijst het programma zichzelf uit. Binnen de vijf minuten slaagt iedereen erin om een animatiefilmpje te monteren dat door een echte professional gemaakt lijkt te zijn.
Om toch enkele minpuntjes te vermelden: je kan slechts gebruik maken van een beperkt aantal figuren. Je hebt een ruime keuze, maar wanneer je net een bepaalde figuur nodig hebt, kan het zijn dat Moovly die niet ter beschikking heeft. Je kan zelf wel afbeeldingen toevoegen, maar die beschikken natuurlijk niet over de animatie die de figuren van Moovly wel hebben. Een ander minpunt is dat het maken van een filmpje tijdrovend is. Je bent wel een tijdje bezig met alle figuren op de juiste plaats te zetten, tekst in te voegen en dan de animatie aan te brengen. Toch is Moovly het proberen waard. Het resultaat is namelijk uniek!
Digitale woordenschatondersteuning

Ben je een taalleraar en wil je de leerlingen extra ondersteunen op het vlak van woordenschat? Probeer dan deze laatste internettool eens uit! Quizlet is een online leerplatform waar de leerlingen zelf aan het werk kunnen met de woordenschat. Als leraar moet je de woorden en de vertaling of de betekenis van het woord ingeven, daarna kunnen de leerlingen die zelf instuderen. Dat gebeurt door eerst via de computer de woordenschat te overlopen. Daarna kunnen de leerlingen zelf oefeningen maken om die woordenschat extra vast te zetten. Wanneer ze alles gestudeerd hebben, kunnen ze ten slotte een test maken. Quizlet voorziet dus veel verschillende manieren om woordenschat in te studeren. Voorts bestaat deze tool ook voor een smartphone en tablet, zodat de leerlingen de tool overal kunnen gebruiken. Vooral leerlingen die niet goed weten hoe ze woordenschat moeten studeren, kunnen gebruik maken van deze tool en kunnen zichzelf een nieuwe leermethode eigen maken.

Kortom, met deze drie tools krijg je jouw leerlingen zeker gemotiveerd. In de voorbereiding hoeft niet veel tijd te steken om een uniek resultaat te bekomen. Je leerlingen kunnen met Kahoot en Quizlet zelf aan het werk. Ze herhalen daardoor spelenderwijs de geziene leerstof. Succes gegarandeerd!
Comments